2.3. Ангажовање у онлајн држављанству

Опис

Учешће  у друштву кроз онлајн ангажман, трагање за могућностима за саморазвој и оснаживање у коришћењу технологије и дигиталног окружења, свест о потенцијалима технологије за грађанске иницијативе и ангажмане.

Примери

Знања

  • Зна да технологија може да се користи за ангажовање у демократским поступцима (нпр. лобирања, петиције, парламент). 
  • Зна како технологије и медији могу омогућити различите облике учешћа.

Вештина

  • У стању је да приступи извесном броју релевантних мрежа и заједница за различите сврхе. 
  • У стању је да пронађе одговарајуће заједнице, мреже и друштвене медије који одговарају његовим интересовањима и потребама. 
  • Зна и уме да користи различите функционалности мрежа, медија и онлајн услуга.

Ставова

  • Свестан је потенцијала технологије и медија за учешће у дешавањима друштва. 
  • Критички разуме друштвене медије, мреже и онлајн заједнице. Укључује се у медије.Нивои спретности

 А основни Б средњи Ц напредни
Зна да технологију може да користи за интеракцију са услугама и пасивно користи неке (нпр. онлајн заједнице, влада, болнице или дом здравља, банке).Активно користи неке основне карактеристике мрежних услуга (нпр. влада, болнице или медицинске центре, банке, владине службе  итд). Активно учествује у онлајн простору. Зна како да се активно укључи и користи  неколико различитих онлајн услуга.

Намена апликација

Учење

 А Б Ц
Ако жели да упише нови курс, зна да потражи на мрежи један који одговара његовим интересовањима и потребама, и да ће моћи да постављају питања и добије детаље од институција које нуде одговарајуће курсеве.Сам тражи одговарајуће курсеве, и шаље  неке упите у неколико одабраних институција, тако да може  да се пријави на мрежи.Уписао се на курс, упознао са детаљима, укључио на друштвени сајт те институције која је доступна свима другима са сличним интересовањима.

Посао

 А Б Ц
Као запослени користи синдикалне веб- странице, где  повремено прочита вести, информације и прописе у области свог посла.Путем мреже постао је члан  синдиката. Користи услуге нпр.  Снабдевање вестима (news feed ); редовно чита вести, информације и прописе у области свог посла.Активно учествује у онлајн синдикалном порталу, укључује у грађанске иницијативе (као што је потписивање петиција) и користи услуге, као што су правна помоћ.

Comments